Skip to main content

Braadadvies: Haas

Hazenfilet: Kruiden met wildkruiden of peper en zout. Op hoog vuur dichtschroeien, vuur temperen en dan nog 2 à 3 minuten aan iedere kant. Vlees uit de pan, warm houden . Wat paddenstoelen bakken, afblussen met wat rode wijn, het braadvocht en wat Grand Veneursaus erbij en op het laatst nog wat preiselbeeren erbij.

Als u met niet teveel mensen bent kunt u de filets trancheren en wat saus er over doen. Bij grotere partijen raden wij aan om ze heel te serveren, omdat voordat u ze allemaal getrancheerd heeft de eersten al koud zijn.

Hazen voor- of achterbouten: Met wildkruiden insmeren, lekkerst is in ruim boter aanbraden en volledig onder zetten. Desnoods wat wildbouillon, wijn of water erbij om dat te verkrijgen. Na het aanbraden de pan op het sudderpitje zetten zodat het maar af en toe een prutteltje geeft. Of in de oven op 90 graden verder zetten. Reken zeker op 90 à 120 minuten. Controleer altijd of alle bouten goed gaar zijn: het vlees moet loskomen van het bot maar er niet afvallen.

Saus: Ondertussen wat paddenstoelen bakken. Als de bouten gaar zijn dan voldoende braadvocht en Grand Veneursaus bij de paddenstoelen doen en op het laatst nog wat preiselbeeren erbij.

Hazenrug: met wildkruiden bestrooien, aan weerskanten dichtschroeien vuur temperen en dan nog ± 10 minuten aan iedere kant. Vergeet zeker niet de onderhaasjes eraf te halen. Ze zijn niet groot, maar wel erg lekker.

Voor de saus zie hazenfilet.

Kerntemperatuur: filet en hazenrug 48-52 graden, bouten 82 graden

Tip

Leg eens een voorboutje en een filet getrancheerd op het bord, is allebei haas maar totaal verschillend van smaak en textuur.

Heerlijk met spruitjes, rode kool, puree, gratin, stoofperen, appelcompote of appeltjes met rode wijn kaneelsaus.

Wild is het eerlijkste stukje scharrelvlees. Kan per dier verschillen van smaak en structuur. Waar heeft het zijn voedsel vandaan. Heeft het veel spruitjes of juist bessen gegeten? Dat proef je. Was het gestrest, is het gespierder of net iets ouder? Al deze factoren kunnen de braadtijd beïnvloeden. Daarvoor is het belangrijk dat u dit prachtige stukje vlees ook op de juiste wijze bereidt.